Stjerneklang

Norske folketoner og Bachs Julekoraler

Sinikka Langeland: Folkesang Andreas Liebig: Wagner-orgel (1741) i Nidarosdomen.

Heilo / Grappa

2002

cover-stjerneklang

De gamle julesalmene

Fra himlen høit jeg kommer her, synger engelen og forkynner det glade julebudskap.

Gledessang i dypt alvor skinner gjennom de gamle julesalmene som ble sunget av våre forfedre i høytidene både hjemme og i kirken. De gamle tonene ble inderliggjort og personlig utformet og finnes i en mengde varianter over hele landet.

En av de mest kjente er Et Barn er født i Betlehem hvor man mer eller mindre kan gjenkjenne originalen som en gang vandret opp gjennom Europa på 1400-tallet. Et lidet Barn så lystelig ble kalt for Juleverset og dette ene verset skulle i følge Kingos salmebok synges ”Førend Evangelium læses af Prædikestolen… i Julehelligdage tre Gange…».

De som ikke kom seg til kirke på julehelligdagene hadde de samme ritualene hjemme, og det er derfor ikke underlig at denne tona finnes i så uendelig mange varianter.

Andre salmer er dokumentert med bare noen få utforminger, og enkelte har vi ikke funnet i norsk folkemusikktradisjon. Der har jeg laget mine egne varianter. For både Bachs julekoraler og våre norske folketonevarianter springer ut av de samme gamle salmetonene som ligger til grunn for hans Orgelbüchlein, Leipziger Choräle og Canonische Verænderungen.

Disse er utgangpunktet for denne julekonserten som vi har vevd sammen og spilt inn i Nidarosdomen januar og juni 2002.

God Jul!

Sinikka Langeland