Urfremføring – «Sammas – Himmelsøyle» av Sinikka Langeland 17.03.2012

Sinikka Langeland Ensemble og Trio Mediæval. Arve Henriksen, Anders Jormin, Trygve Seim og Markku Ounaskari

Lørdag 17. mars 20.30 – Gamle Aker kirke

«Det er inspirerende å finne spor og fragmenter av forestillinger om verdenstreet – «axsis mundi» på Finnskogen. Jeg har omformet disse og noen parallellhistorier til sanger som omkranses av instrumentale partier og musikernes improvisasjoner. Mircea Eliade sier slik om «axis mundi»: «Every Microcosm, every inhabited region, has a Centre; that is to say, a place that is sacred above all.»

– Sinikka Langeland

 

Den norske musikeren Sinikka Langeland har i flere tiår arbeidet med den mytologiske delen av den skogfinske kulturarven. Hun er landets fremste tolker av og talskvinne for den vokale folkemusikken fra Finnskogen. Dette arbeidet har blant annet resultert i flere bok- og CD utgivelser, nå sist med platen The Land That Is Not, omtalt som sjeldent vakker musikk av internasjonalt format, med oppmerksomhet fra både norsk og utenlandsk presse. I Sammas – Himmelsøyle fortsetter Langeland å formidle deler av Finnskogens rike musikktradisjoner.

Verket er et nytt unikt prosjekt bestilt av Finnskogutstillingen, og fremføres i samarbeid med noen av Nordens fremste jazzmusikere: Arve Henriksen på trompet, Trygve Seim på saksofon, Anders Jormin på kontrabass og Markku Ounaskari på trommer. I tillegg har Langeland fått med seg den kjente vokaltrioen Trio Mediæval, som vil eksperimentere med den runesanginspirerte delen av verket.

Sammas er det skogfinske navnet for Sampo fra det finske episke diktet Kalevala. Det uttrykker seg både som en verdenspilar og som en myte om fruktbarhet. I Sammas – Himmelsøyle bruker Langeland også bibelhistorien om Jacob og Guds stige, stigen som forente himmelen og jorden. I møte mellom kristendom og mytologi søker Langeland å se det felles menneskelige gjennom tidene, og behovet for en kollektiv himmelsøyle. Hun gir musikalsk liv til dette materialet ved å lage komposisjoner inspirert av runesangtemaer, religiøse folketoner og dyrelyder knyttet til dyrene på Finnskogen.

Comments are closed.